Liigat ringetessä

Ringette on edelleen suhteellisen epäsuosittu laji maailmalla, joten ringette-liigojakin on suhteellisen vähän verrattuna esimerkiksi suuren suosion saavuttaneeseen jääkiekkoon. Tällä hetkellä eliitti-liigoja löytyy liki poikkeuksetta ainoastaan Suomesta, Kanadasta ja Ruotsista.

Jopa suuren ja mahtavan Yhdysvaltojen MM-kisoissa pelaava joukkue on National Ringette Team of the USA, mutta Yhdysvalloilla ole tällä hetkellä liigaa. Vaikka ringetteä pelataan myös monissa muissa maissa, kuten Tšekeissä sekä Sloveniassa, näillä mailla ei vielä ole ringette-liigaa. Toivottavasti tilanne tulee muuttumaan lähitulevaisuudessa ja ringette saisi kasvatettua kannattajajoukkoaan.

Suomen Liiga

Suomen ringeten eliittiliiga on Ringeten SM-sarja. Tähän ammattilaispelaajien liigaan kuuluu kahdeksan klubia (vuosien 2011-2012 kausi). Liiga perustettiin vuonna 1987 ja tänä päivänä liigaan kuuluvat klubit ovat:

  • VG-62, voittanut 6 SM-titteliä (Naantali)
  • Tuusula Ringette eli nykyisin BlueRings, voittanut 6 SM-titteliä
  • Lapinlahden Luistin, voittanut 7 SM-titteliä
  • Luvian Kiekko, voittanut 3 SM-titteliä
  • Hyvinkää Ringette, voittanut 2 SM-titteliä
  • Lahti Ringette, voittanut yhden SM-tittelin
  • Raision Ringette eli nykyisin Raision Nuorisokiekko, voittanut yhden SM-tittelin
  • Helsingin Ringette, voittanut yhden SM-tittelin.

Vuoden 2016-2017 kaudelle liigasta poistuivat Hyvinkää Ringette sekä Lapinlahden Luistin, ja tilalle tulivat Espoon Kiekkoseura ja Nokian Urheilijat. Tällä hetkellä Suomen hallitseva mestari on Nokian Urheilijat.

Ringeten SM-sarja on korkein ringeten sarjataso Suomessa. Kuten edellä jo mainittiin, SM-sarjaa on pelattu vuodesta 1987 lähtien ja sarjaa hallinnoi Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto.

Ruotsin Liiga

Ruotsin ringetteliiga, Ringetteförbundet, perustettiin vuonna 1994. Liigaan kuuluu seitsemän ammattilaisnaisklubia, jotka ovat:

  • Kista Hockey
  • IFK Salen
  • IK Huge
  • Järna SK
  • Segeltorps IF
  • Sollentuna HC
  • Ulriksdals SK

Monia juniorijoukkueita on yhdistettynä näihin seitsemään ammattilaisklubiin. Useimmat näistä klubeista sijaitsevat Mälardalenin alueella. Ruotsi ja Kanada järjestävät yhdessä monia niin kutsuttuja “twincities” eli ystäväkaupunki-ringetteyhdistyksiä, joiden tarkoituksena on laajentaa ringeten suosiota Ruotsissa.

Liigan päämaja sijaitsee Solnassa ja Ruotsin liiga on ollut mukana monissa maailmanmestaruuskisoissa. Ruotsin liigan kovin vastus on ehkä hieman hämmästyttävästi Yhdysvallat, jolla ei ole omaa kansallisliigaa lainkaan.

Kanadan Liiga

Kanadan eliittiliiga on National Ringette league eli NRL. Liigaa johtaa Ringette Canada, joka on profiitti-vapaa urheilujärjestö Kanadassa. Kaikki liigassa pelaavat ovat liigassa mukana palkattomasti. NRL:ssä on tällä hetkellä mukana 16 joukkuetta, jotka jakautuvat kahteen – läntisiin joukkueisiin, joita on 5 kappaletta, sekä itäisiin joukkueisiin, joita on 11. Suurin osa pelaajista on kanadalaisia, mutta mukana on myös muutamia yhdysvaltalaisia sekä suomalaisia pelaajia.

Liigan loppupelit järjestetään vuosittain Kanadan ringetenmestaruuskisoissa. Voittajajoukkue palkitaan Jeanne SauvéMemorial Cup -palkinnolla, joka on nimetty Kanadan entisen kenraalikuvernöörin, Jeanne Sauvén, mukaan. Palkinto oli ensin nimeltään JeanneSauvé Cup, mutta uudelleen nimettiin MemorialCup:ksi kuvernöörin kuoleman jälkeen hänen muistokseen. NRL on suljettu liiga, jossa ei alenneta alempaan divisioonaan. Kausien välissä suoritetaan vuosittainen tapahtuma, jossa uudet pelaajat voivat liittyä liigaan. Tapahtumia järjestetään neljä. Vuonna 2011 tapahtumia järjestettiin Ottawasa, Gatineussa, Manitobassa ja Ontarion eteläosassa, sekä vielä yksi Montrealissa. On tyypillistä, että tiimit vaihtavat jäseniä keskenään tapahtuman aikana.

Jokaista NRL-pelaajaa kohti on budjetoitu vuosittain 15 000-20 000 Kanadan dollaria. Joukkueet ja liiga yhdessä maksavat matkakustannuset, yöpymiskulut sekä pelipaikkojen vuokrat. Pelaajien täytyy maksaa itse omat varusteensa tai löytää itselleen sponsori. Pelaamisesta pelaajat eivät saa palkkaa.

NRL:n tavoitteena on olla maailman johdossa ringeten kasvattamisessa lajina. He uskovat innovaatioon, yhteistyöhön, vastuulliseen toimintaan, kunnioitukseen ja erinomaisuuteen.

Ringette Manitoba

Ringette Manitoba on Kanadan Manitobassa toimiva yhdistys, jonka alla toimii monia eritasoisia ringetteliigoja. Löydät niistä tietoa seuraavaksi.

WRL

Winnipeg Ringette League eli WRL on Kanadalainen ringetteliiga, jossa voi pelata U10 sekä vapaalla tasolla. WRL toimii Manitoban osavaltiossa, Kanadassa.

AA Ringette

AA Ringette toimii Kanadassa ja tarjoaa pelaamistoimintaa U14- ja U19-tasoilla. AA Ringetessä treenataan eliittitasolla, ja liigaan kuuluu vain naispelaajia. AA Ringetessä treenaa tällä hetkellä kolme joukkuetta: Bonivital Angels, Eastman Flames ja Magic. Liigaan voi päästä mukaan sen järjestämissä hauissa, jotka järjestetään yleensä huhtikuussa. AA-joukkueet pelaavat ensin Manitoban-provinssimestaruudesta, sen jälkeen Länsi-Kanadan Ringette-mestaruudesta, ja sitten U16- ja U19-tiimien ensimmäiseksi ja toiseksi sijoittuneet joukkueet pääsevät pelaamaan Kanadan Ringette-mestaruudesta.

Open Elite

Open Elite eli vapaaeliitti on Ringette Manitoban alainen liiga aikuispelaajille, jotka haluavat pelata korkealla tasolla mutta eivät kuitenkaan NRL:ssä. Joukkueiden määrä liigassa vaihtelee kausittain, mutta useimmiten joukkueita on kuusi kappaletta. Joukkue pelaa ensin provinssimestaruudesta, jonka voittajasta tulee TeamManitoba Länsi-Kanadan Ringette-mestaruuskisoissa.

Eastman League

Eastman League on Ringette Manitoban tukema liiga, joka toimii Eastmanin alueella pelkästään Eastmanin joukkueille. Eastman-liigassa voi pelata U10-tasolta eteenpäin sekä vapaassa sarjassa.

Kanadassa ringetteliigoja on huomattavasti muita maita enemmän, sillä Kanada tunnetaan yleisesti suurena jääkiekkomaana. Kanada on niin ringetessä kuin jääkiekossakin suuri vastus Suomelle. Kanadassa ringetteä pelataan maailman laaja-alaisimmin, jonka jälkeen järjestyksessä on Suomi. Ruotsissakin ringette-piirit ovat olleet kovassa nousussa, mutta liigatasolla sekä MM-kisoissa Ruotsi jää kuitenkin kauas taakse Suomen ja Kanadan tasosta.