MM-kilpailut

Ringeten kasvatettua suosiotaan alettiin järjestää myös ringeten MM-kisoja. Näissä kisoissa, joissa vastustajasta otetaan mittaa, Suomi on menestynyt varsin hyvin, ja monta maailmanmestaruutta on tuotu kotiin sinnikkäällä pelaamisella. Maailmanmestaruudesta kisataan World Ringette Championship -kisoissa (WRC), jotka ovat International Ringette Federationin, eli IRF:n järjestämä kisa. Meidän onneksemme Suomella on aina silloin tällöin ollut MM-kisojen voitoissa huomattava ylivoima muihin maihin, joita edes Kanada ei ole voinut päihittää.

Ensimmäiset MM-kisat

Ensimmäiset ringeten maailmanmestaruus eli MM-kisat järjestettiin Kanadan Gloucesterissa vuonna 1990. Näissä kisoissa oli mukana kolme maata ja yhteensä 8 joukkuetta Suomesta, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Kisat voitti kirkkain värein Kanada ja Suomi sijoittui seitsemänneksi. Ei siis kovin komea alku suomipojalle.

Aika parantaa haavat ja seuraavat MM-kisat järjestettiin Helsingissä kaksi vuotta myöhemmin. Tällä kertaa osallistuvia maita oli mukana useampia ja mukana olivat Suomi, Kanada, USA, Ruotsi, Venäjä ja Ranska. Harmiksi kanadalaiset veivät voiton jälleen, mutta Suomi sijoittui tällä kertaa pronssille. Mitalin ansaitseminen tuntuu hyvälle, mutta ei vielä kirvoita voitonkarjaisuja.

Kolmansia maailmanmestaruuskisoja isännöi USA vuonna 1994. Kisoissa oli mukana kaksi joukkuetta Kanadasta sekä Ruotsin, Venäjän ja USA:n joukkueet Suomen joukkueen lisäksi. Harras odotus palkittiin ja vihdoin tällä kertaa Suomi voitti maailmanmestaruuden ja teki samalla historiaa, sillä tämä oli ensimmäinen kerta maailman historiassa, kun Suomi voitti joukkuepelien maailmanmestaruuden aikuisten sarjoissa.

Edes voittaja ei kuitenkaan voi jäädä lepäämään laakeriseppele päässä ja seuraavat kisat järjestettiin Ruotsissa vuonna 1996. Kisa oli tiukka, ja lopulta peli päättyi Kanadan voittoon ja Suomen hopea-sijaan maalein 5-6. Ratkaiseva maali tehtiin kannustajien hiuksia nostattavalla jatkoajalla.

Seuraavien MM-kisojen sijasta päätettiin pitää viiden ottelun Euro Tour -kiertue, jossa vastakkain olivat Suomi ja Kanada. Ottelut pelattiin Turussa, Helsingissä, Saksassa (Osnabrück), Ranskassa (Colmar) sekä Ruotsissa (Göteburg). Kiertueen ottelusarjan voittoon selvisi Suomi voitoin 3-2. Hurraa!

Suomen monet maailmanmestaruudet

Seuraavaksi MM-kisat järjestettiin kaksi vuotta myöhemmin vuonna 2000 Suomessa. Vastakkain olivat Suomi ja Kanada kaksissa kisoissa, joista toiset pelattiin Lahdessa ja toiset Espoossa. Peleistä ensimmäiset voitti Suomi maalein 5-4 ja toiset päättyivät tasapeliin pistein 5-5, joten maailmanmestariksi kruunattiin jälleen Suomi yhteispistein 3-1. Tässä vaiheessa ringeten katsojakuntakin oli laajentunut ja laji saavutti lisää harrastajia.

Tästä eteenpäin Suomen voittoputki MM-kisoissa vain jatkui, ja voitot ropisivat kotiin myös vuosien 2004 ja 2007 MM-kisoista, joissa Kanada jäi nuolemaan näppejään. Vuoden 2004 kisat pelattiin Tukholmassa, ja Suomen voitto tuli kotiin maalein 9-3. Kisoissa USA ja Ruotsi tulivat kolmanneksi ja neljänneksi. Vuoden 2007-kisat pelattiin Kanadan Ottawassa. Erittäin tiukka kisa selvisi lopulta jatkoajalla Suomen voittoon maalein 5-4. Kisan ratkaisi loppumaalilla Anne Pohjola. Tähän mennessä Suomella oli plakkarissaan jo neljä maailmanmestaruutta. Edes kuningaslaji jääkiekko ei ole yltänyt yhtä huimaan pistesaldoon.

Vuoden 2007 kisoissa Ruotsi teki oman maansa ringette-ennätyksen lyömällä vihdoin vastustajansa USA:n, ja nappaamalla maan ensimmäisen ringetten arvomitalin pronssitasolla. Suomen VG-62 Naantalin päävalmentaja Tuomas Kallio oli ensimmäistä kertaa Ruotsin maajoukkueen tukena, ja niinpä ottelu päättyi kipeästi maalein 10-9 Ruotsin voittoon.

Legendaarinen vuoden 2010 maailmanmestaruusottelu

Viides maailmanmestaruus voitettiin vuoden 2010 kisoissa Tampereella. Tämä maailmanmestaruus pelattiin paras kolmesta pelistä. Lähes 4000 katsojaa saapui paikalle katsomaan toista peliä, joka oli lipunmyynnissä kaikkien aikojen ennätys. Suuren kannustuksen saattelemana Suomi lähti peliin mukaan vauhdikkaasti, ja ensimmäinen maali ropsahti ajassa 2.49 Anne Pohjolan laukaisemana.

Kanada on kuitenkin taidokas vastustaja, ja teki ensimmäisen maalinsa vain minuutin tämän jälkeen Bautista Barbin käsistä. Ensimmäisen erän lopussa Kanada pääsi painostamaan Suomea ja hyötyi tästä tekemällä maalin Jennifer Hartleyn syötön ja Andrea Fergusonin laukaisun yhteistyöllä. Suomi ei tahtonut onnistua maaleissaan Keeley Brownin mainion maalivahtityön ansiosta, mutta ajassa 23.26 Suomi pääsi tasoihin Salla Kyhälän ansiosta. Puoliajalle mentäessä tilanne oli 2-2. Puoliajan jälkeen Salla teki toisen maalin ja tilanne vaihtui 2-3. Samalla aikaa Heidi Ahlberg torjui Kanadan maaliyritykset.

Loppuerä oli täyttä Suomen ylivoimaa ja yleisö kävi villinä. Suurimmat aplodit ja hurraukset sai Siiri Kallionpää maalillaan, jonka hän teki Susanna Tapanin syötöstä ajalla 51.03. Tilanne oli tuolloin 2-5. Viimeminuuteilla Kanada yritti tarmokkaasti tasoittaa tilanteen, mutta siinä onnistumatta. Lopulta joukkueen valmentaja, LydnsayWheelans päätti vetää maalivahdin pois Kanadan maalilta, jolloin viimeisellä minuutilla Petra Ojaranta pääsi laukaisemaan renkaan tyhjään maaliin ja peli loppui lukemin 3-6.

Lisää mitaleja

Suomi voitti kultaa myös vuoden 2013 sekä 2015 MM-kisoissa. Vuoden 2013 kisat pelattiin Kanadan North Bayssa. Hopealle tuli Kanada ja pronssille Yhdysvallat. Vuoden 2016 kisat pelattiin Helsingissä, Suomessa. Hopeaa sai Kanada, pronssille ylsi Ruotsin joukkue.

Tällä hetkellä eniten maailmanmestaruuksia on Suomen naisilla, yhteensä seitsemän. Toisena on Kanada, jolla on kolme maailmanmestaruutta. Ruotsi on yltänyt palkintosijoille kaksissa otteluissa, ja Yhdysvallat kuusi kertaa. Yhdysvallat ja Ruotsi ovat aina yltäneet vain pronssille, ja kulta- sekä hopeasijoja ovat dominoineet Suomi sekä Kanada läpi vuosien.