Rallicrossi WRX Kanadassa 2017

Rallicrossin maailmanmestaruussarja eli WRX on FIA:n alaisuudessa järjestetty kilpailusarja, joka käsittää 12 osakilpailua, sen promoottorina toimii IMG Motorsport. Kaikki osakilpailut ajetaan kaksipäiväisinä tapahtumina, jotka muodostuvat eri osa-alueista.

Kisa ajetaan radalla, joka muodostuu asfaltista ja sorasta. Karsintakilpailut ajetaan neljässä eri osiossa, joista jokaisessa kilpailee kolmesta viiteen autoa. Karsintakilpailujen jälkeen lasketaan ajajien yhteispisteet ja sen perusteella osa karsiutuu kun taas osa jatkaa semifinaaleihin.

Semifinaaleissa autot on jaettu kahteen 6 auton ryhmään, joista molemmista puolet selviytyy finaaliin. Finaalissa parhaasta paikasta taistelee kuusi ajajaa ja kisan voittajasta tulee osakilpailun voittaja. Ohjelma on sekä jännittävä että viihdyttävä.

Vuoden 2017 ohjelma on julkistettu

FIA on julkistanut kuluvan vuoden alustavan ohjelman, johon saattaa tulla vielä kauden aikana pieniä muutoksia. Ensimmäistä kertaa sarjan aloituspaikkana toimii Barcelona, jossa rallikilpailu järjestetään 1-2. huhtikuuta. Espanjan auringosta tiimit siirtyvät rajan toiselle puolelle Portugaliin, jossa kilpaillaan Montalegren radalla 22-23. huhtikuuta. Portugalista rallit puolestaan suunnistavat Saksaan legendaariselle Hockenheimringin radalle, jossa kilpaillaan 5-7.5. Kilpailut ajetaan samaan aikaan suositun DTM vakioluokan kanssa, joten Hockenheimringillä on kyseisenä viikonloppuna varmasti tunnelma katossa, kun moottorikansaa hemmotellaan kaksilla mielenkiintoisilla kilpailusarjoilla kevään lämmössä.

Belgian ja Iso-Britannian kilpailut järjestetään toukokuun lopussa, Norjassa ajetaan kesäkuussa ja Ruotsissa heinäkuussa. Kanadan Trois-Riviersiin rallitiimit matkaavat elokuussa, jonka jälkeen kisakalenterissa onkin tiiviimpää kesän jälkeen. Ranskassa ja Latviassa ajetaan syyskuussa, toiseksi viimeinen kisa ajetaan taas Saksassa ja sen jälkeen tiimit lentävät Cape Townin finaaliin. Finaalin myötä tehdäänkin historiaa sillä Rallicrossin MM-kisoja ei ole aiemmin ajettu Afrikan mantereella. Finaali ajetaan 11-12. marraskuuta, joten vielä paljon ehtii varmasti tapahtua.

Kilpailevat tiimit

Rallicrossin MM-sarjan tämän kauden tiimeissä ja ajajissa ei koettu sen suurempia yllätyksiä, ainoastaan hyvin menestynyt ruotsalainen OlsbergsMSE-talli ei ole tänä vuonna mukana mittelöissä. Poissa on myös Petter Solbergin nimeä kantanut talli, sillä hän on lähtenyt mukaan PSRX Volkswagen Sweden talliin, jonka puitteissa hän myös kilpailee. Tehdastalleja ovat Audin EKS, Peugeot Hansen, PSRX Volkswagen ja Fordin Hoonigan Racing Division. Suomalaisia on omien kannattajiemme iloksi mukana tällä kaudella kaksi, joista Niclas Grönholm ajaa GRX-tallissa ja Toomas Heikkinen EKS-tallissa.

Toomas Heikkinen

Vuonna 1991 syntyneelle Toomakselle ei koulunkäynti maistunut mutta päämäärän hän otti elämässään jo nuorella iällä. Moottoriurheilu tuli nuorelle pojalle tutuksi kartingin kautta jo kuusivuotiaana ja vuonna 2010 Heikkinen siirtyi Formula Renaultien kautta Rallicrossiin. Lajissa Heikkinen onkin todistanut olevansa jo useamman kerran mies paikallaan.

Heti ensimmäisenä vuotena Heikkinen voitti Super Car-luokan Suomen mestaruuden Saab 9-3 tallin ratissa. Hän esitti tasaisen hyviä suorituksia myös seuraavalla kaudella ja siirtyi vuonna 2012 Amerikan GlobalRallycross sarjaan, jossa elämä saikin melko dramaattisen käännöksen Heikkisen loukkaannuttua pahoin harjoituksissa. Kuntoutuminen kesti aikansa mutta kauden viimeiset kilpailut sisukas suomalainen ajoi jalka kipsissä. Samaan ei moni pystysi!

Seuraavana vuotena kuntoutunut kilpailija teki unelmakauden GlobalRallycross sarjassa, jossa hän kahmi esimerkiksi viiden osakilpailun perättäiset voitot ja nousi ilman sen kovempaa vastusta sarjan voittajaksi. Hieno menestys maailmalla teki Heikkisen myös tunnetuksi Suomessa ja hänelle myönnettiin vuoden autourheilijan titteli.

Vuonna 2014 Toomas ajoi MM-kilpasarjassa hopealle mutta vuosi 2015 sujui takkuillen ja kokonaiskilpailuissa Heikkinen sijoittui vasta yhdeksänneksi. Viime vuosi oli Heikkiselle kisarintamalla jo valoisampi, hän siirtyi ajamaan EKS-talliin ja sai alleen nopean Audin, jolla hän kahmi muutamia loistavia sijoituksia. Kokonaiskilpailussa Heikkinen sijoittui seitsemänneksi, mutta Heikkisen talli voitti valmistajien maailmanmestaruuden. Kova kuljettaja Heikkinen ajaa kovassa seurassa, sillä hänen tallikaverinsa on viime vuoden maailmanmestari Mattias Ekström.

Niclas Grönholm

Grönholmien suvussa autourheilu kulkee selvästi verissä, sillä Niclas on autourheilija jo kolmannessa polvessa. Hänen isänsä Marcus Grönholm on kaksinkertainen ralliautoilun maailmanmestari ja suomalaisista eniten rallin MM-osakilpailuvoittoja saavuttanut ajaja. Niclaksen isoisä Ulf Grönholm oli myös maineikas ralliurheilija. Ralliautoilija Sebastian Lindholm on sukua perheelle.

Niclas on ollut innokkaana autourheilussa mukana jo nuoresta asti. Tallipaikka rallicrossin MM-sarjassa aukeni Niclakselle, kun menestynyt OlsbergsMSE-talli päätti satsata nuoriin tulevaisuuden lupauksiin, jollaisena se näki Niclaksen. Grönholmin tie on kulkenut menestyksestä toiseen. Vuonna 2015 hän voitti Super Car-luokan Suomen mestaruuden. Vuosi 2016 oli Niclakselle erinomainen kokemuksen ja taitojen näyttämisen paikka, ja hän pääsi mukaan tosi tohinaan MM-kisoissa, joissa vastassa on kovia nimiä ja vauhti maailmanhuippua. Samaan aikaan Niclas testaili myös erilaisia olosuhteita, kuten Ruotsin jäisiä maastoja. Kaudelle 2017 nuori Grönholm lähtee jo huomattavasti kokeneempana vaikka kuuluukin kovan luokan nuorimpiin autourheilijoihin.

Kanada kilpailukohteena

Elokuussa Kanadan Trois-Rivieres kaupungin kaduilla kiemurtelevalla radalla käytävästä kilvasta povataan erittäin kovaa. Tähän mennessä kuljettajien seasta on jo eroteltu jyvät akanoista ja pistesaalista käydään rajua kilpaa. Rata on mutkineen varsin haastava ja odotamme innolla, miten omat poikamme kisassa pärjäävät!