Ringeten historia johtaa Kanadaan

Ringeten historia juontaa suuren meren taakse Kanadaan. Laji kehittyi 1960-luvun alussa ja sitä pelattiin aluksi pääosin Ontariossa. Pelin kehittäjäksi on mielletty Samuel Perry Jacks mutta vähitellen tieto lajin olemassaolosta levisi ja alueellisten järjestöjen perustamisen myötä tarve yksille yhteisille säännöille kasvoi. Ringeten ensimmäiset eli alkuperäiset säännöt tehtiin vuonna 1964 Kanadassa ja Suomeen laji tuli vuonna 1979 Juhani Wahlstenin myötä.

Jääpeli naisille

Ringette on jo alusta lähtien suunniteltu naisille suunnatuksi joukkuejääpeliksi. Se on luonteeltaan nopeatempoinen kuten jääkiekko, mutta säännöt ja pelistrategiat muistuttavat monilta osin koripalloa. Pelisäännöissä on pyritty takaamaan naisille sopivat turvalliset säännöt ja nopeatempoisuus. Esimerkiksi turhia kontakteja muihin pelaajiin on vältettävä ja korkeat sekä poikittaiset mailat karsitaan rangaistusten avulla pois.

Pelivälineenä ringetessä ovat sininen, kuminen rengas sekä keppiä muistuttava maila, joka muistuttaa jääkiekkomailaa, mutta ilman lapaa. Tärkeimmät varusteet ovat kypärä, luistimet sekä kaulalle asetettava viiltosuoja. Lisäksi virallisissa peleissä pelaajat tarvitsevat myös jääkiekosta tutut suojahousut lantionseudulle sekä paitana puettava olkapääsuojat.

Lajin virstanpylväät

Seuraavassa esittelemme muutamia tärkeitä vuosia lajin historiassa:

  • 1963: Kanadalainen Sam Jacks kehitti lajin
  • 1964: Alkuperäiset säännöt luotiin
  • 1966: Ensimmäiset ryhmittymät alkoivat pelata ringetteä, seurojen esiaste
  • 1969: Ensimmäinen ringette-seura perustettiin
  • 1974: Ringettte Kanada perustettiin
  • 1979: Ringette laajenee Suomeen ja sitä kautta muuallekin Eurooppaan

Suomessa lajin kehitys keskittyi aluksi Turkuun ja se oli verrattain nopeata. Jo vuonna 1979 Juhani Wahlsten toi Suomeen vierailulle kanadalaisen ringettejoukkueen tuomaan innostusta lajin paikallisille pelaajille. Ja jo vuonna 1980 pystyttiin pelaamaan ensimmäinen turnaus. Suomen Ringetteliitto perustettiin 1983. Myöhemmin Suomen ringetteliitto on yhdistynyt Kaukalopalloliiton kanssa. Vuoden 2015 alusta lähtien uuden yhteisen järjestön nimi on Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto Ry.

Suomi-turnaus ja muut alkuaikojen tapahtumat

Suomeen saavuttuaan ringeten kehitys lähti liikkeelle Turusta, mutta suosio laajeni nopeasti myös muualle. Nykyäänkin tärkeät ringettekeskukset Naantali, Lahti ja Suur-Helsingin alue, olivat mukana pian Turun jälkeen etulinjassa ringette-innostuksen kasvaessa. Turkuun perustettiin vuonna 1981 Turun Ringette ry. Valtakunnallinen Suomen Ringette ry näki päivänvalonsa 1983.

Heti alussa Turku sai järjestettäväkseen lajin suurimman ja tärkeimmän tapahtuman, Suomi-Turnauksen. Ensimmäisen kerran Suomi-turnaus voitiin järjestää 1980 joulukuussa. Se keräsi kaikki lajin harrastajat yhteen viettämään aikaa ringetten luonteen mukaisesti eli iloisesti kaikki mukaan ottavassa hengessä. Suomi-Turnauksen ajankohdaksi vakiintui myöhemmin hiihtolomaviikot eli kevättalvi.

Vuonna 1985 Suomi-Turnaukseen osallistui jo satoja ringeten pelaajia. Turnaus paisui tuolloin jo niin suureksi, että käytössä täytyi olla useita kenttiä niin sisällä kuin ulkonakin. Aluksi Suomi-Turnaus kokosi kerrallaan siis yhteen kaikki Suomen ringetteläiset. Vuoden 1985 jälkeen ei enää ollut mahdollista kutsua kaikkia ikäluokkia pelaamaan turnaukseen yhtä aikaa vaan turnauksia alettiin järjestää eri ikäluokille erikseen. Lajin valtakunnantason kehitys jatkui siten, että kaudella 1987-1988 alettiin järjestää naisten SM-sarjaa. Tätä aikaisemmin ikäluokkakohtaisia SM-turnauksia oli pidetty vaihtelevasti eri puolilla maata.

Kansainvälinen ringetteliitto perustetaan Suomessa

Suomi on ollut kansainvälisestä näkökulmasta tärkeä maa ringeten historiassa. Ensinnäkin Suomi oli ensimmäinen maa, johon ringette levisi Kanadasta. Suomen kautta lajin harrastaminen levisi muualle Eurooppaan. Toisekseen vuosi 1986 oli merkittävä siksi, että silloin Kansainvälinen Ringetteliitto perustettiin Suomessa. Kansainvälinen Ringetteliitto (myöh. IRF) sai ensimmäiseksi puheenjohtajakseen kanadalaisen Betty Shieldsin vuosiksi 1986-1990. Suomalainen Aimo Simola heilutti puheenjohtajan nuijaa Shieldsin jälkeen vuosina 1990-1994.

IRF:n perustamassa olivat Kanada, Suomi, Ranska, Ruotsi ja Yhdysvallat. Ringeten ensimmäinen kansainvälinen turnaus pidettiin Suomessa jo samana vuonna, kuin IRF perustettiin eli vuonna 1986. Myöhemmin kansainväliset turnaukset laajenivat ja yleistyivät. Vuodesta 1990 on pelattu MM-sarjaa. Ensimmäinen MM-turnaus pidettiin Gloucesterissa.

Lajin toiset MM-kisat pidettiin Helsingissä 1992 ja IRF:n perustajamaiden lisäksi mukana oli myös Venäjä. Kanadasta tuli tuona vuonna kaksi eri joukkuetta, joista toinen voitti kultamitalin. Kolmansia MM-kilpailuja jouduttiin odottamaan muutama vuosi, koska seuraavat MM-ottelut miteltiin vasta 1994. Tuolloin Suomi otti kultaa ja myös myöhemmin Suomi on voittanut kultaa Ringeten MM-kilpailuissa 2000, 2004, 2007 ja 2010. Suomi on siis voittanut Ringeten MM-kultaa jo viidesti! Myös hopea- ja pronssimitaleita on vuosiin mahtunut lukuisia, joten Suomi on säilyttänyt hyvin asemansa lajin kärjessä jo vuosikymmenet.

Hyvähenkinen joukkuepeli

Ringette on ollut alusta asti nimenomaan hyvän mielen joukkuepeli. Sen säännöton suunniteltu naisia varten ja säännöillä on pyritty takaamaan pelin nopea tempo sekä miellyttävät pelitilanteet niin pelaajille, kuin lajin katsojillekin.

Nykyisin esimerkiksi Suomessa lajin virallisiin sääntöihinkin on kirjattu tiettyjä junioriluokkia koskevia ”kaikki pelaa” -sääntöjä. Tämä tarkoittaa, että nuorimmissa ikäluokissa joukkueen kaikkia pelaajia on peluutettava tasapuolisesti. Peliaikoja tarkastellaan myöhemmin ottelupöytäkirjoista, jotta voidaan varmistaa, että kaikki tosiaan ovat saaneet pelata.

Alusta asti niin kotimaisissa kuin kansainvälisissäkin turnauksissa on vallinnut hyvä yhteishenki ja iloinen asenne yhteiseen harrastukseen. Vaikka Suomeen tullessaan laji sai osakseen epäilyjä ja ennakkoluuloja, se on kuitenkin vakiinnuttanut asemansa ja suosionsa niin pelaajien ja lajin harrastajien parissa.