Ringette Suomessa

Ringette on urheilulaji, jota pelaavat vain naiset. Kyseessä on jääkiekon tapainen, jäällä pelattava kaukalolaji, joka perustuu älyyn sekä taktiikkaan eikä niinkään aggressiivisuuteen, sillä taklaaminen tai muu fyysinen yhteenotto ei ole sääntöjen mukaan sallittua. Peli on nimenomaan naisille suunniteltu peli.

Alun perin lajin kehitteli Sam Jacks vuonna 1963 ja sen toi Suomeen Juhani Wahlsten. Suomessa ringetestä on tullut erittäin suosittu urheilulaji, jota pelataan niin paikallisesti kuin Suomenmestaruus-tasollakin. Suomalaisista ringetenpelaajista löytyy monia maailmanmestaruustason tähtipelaajia ja Suomella on monia maailmanmestaruuden kultamitaleja ringetessä vuosien varrelta. Suomen kovin vastus on Kanada, josta laji on kotoisin.

Ringeten matka suomalaisten sydämiin

Ensimmäisen kerran maamme historiassa ringetteä pelattiin vuonna 1979, talvisena tammikuun 23. päivänä. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun lajia pelattiin koko Euroopassa. Lajin Suomeen toi voimistelunopettaja ja jääkiekkovalmentaja Juhani Wahlsten, joka päätti esitellä lajin turkulaisissa tyttöjen jääkiekkoharjoituksissa pelaajille. Peliä kutsuttiin noina aikoina ”ringuetteksi”, mutta nimen englantilainen lausumismuoto, ringette, vakiintui pelaajien kieleen nopeasti.

Uuteen peliin suhtauduttiin ensin varauksella, mutta ennakkoluuloista päästiin pian eroon kun lajin kotimaasta, Kanadasta, saapui kaksi perehdyttäjää näyttämään miten peliä todella pelataan. Wahlsten oli järjestänyt opetusmatkan kanadalaisille ringettevalmentajille, EvelynWatchonille sekä Wendy Kingille. Ensimmäisistä pelaajista syntyi pian ensimmäinen Suomen ringettejoukkue: Turun Siniset.

Laji keräsi nopeasti maanlaajuista innostusta

Naisille suunnattu taktiikkalaji levisi pian myös muualle Turun ympäristöön: Naantaliin, Uuteenkaupunkiin, Lahteen ja jopa pääkaupunkiseudulle. Innostuksen myötä kaksi kanadalaisjoukkuetta teki vierailun Suomeen 1980-vuoden alussa. Pian tämän jälkeen pelaajia ja harjoitusta oli jo tarpeeksi ensimmäisen turnauksen järjestämiseksi, joka tapahtui myöhemmin vuoden 1980-vuoden keväällä.

Ensimmäinen turnaus järjestettiin Uudessakaupungissa ja seuraava Turussa, 13.12.1980. Seuraavana vuonna perustettiin Turun ringette ry, jonka tärkein tehtävä oli järjestää Suomen suurin ringette-tapahtuma, Suomi-turnaus. Tähän turnaukseen saapuivat kaikki suomen ringetenpelaajat, joka toi erityisen hyvin esille ringeten iloisen ryhmähengen ja yhdessä harrastamisen perusteita. Turnauksessa samalla karsittiin parhaat pelaajat Uudessakaupungissa pidettäviin huipputurnauksiin.

Suomi-turnauksesta tuli vuosittainen, hiihtolomaviikkojen aikaan järjestettävä tapahtuma, joka vuonna 1985 oli jo niin suosittu, että kaikki ikäluokat eivät enää mahtuneet samalla kertaa mukaan. Otteluita järjestettiin kahdella sisä- ja ulkojäällä yli sata, jotta kaikki halukkaat pääsisivät pelaamaan paikastaan Uudenkaupungin huipputurnauksessa.

SM-toiminta aloitetaan ja liittoja perustetaan

Varsinaiseen Suomenmestaruus eli SM-sarjatoimintaan päädyttiin kaudella 1987-1988. Tätä ennen yritettiin pelata eri ikäluokkien SM-turnaukset eri paikkakunnilla. Lajia oli levittänyt ympäri maata Leijonat-Seura ry ja pian lajin suuri suosio ja leviäminen ympäri maata olivat niin valtavaa, että sen hallitseminen vaati valtakunnallista järjestäytynyttä yhteistyötä.

Tähän päädyttiin, ja perustettiin Suomen Ringetteliitto. Liiton perustustilaisuudessa Turussa oli mukana myös Kanadan ringetteliiton senaikainen puheenjohtaja BarryMattern, joka oli aktiivisesti rakentanut yhteyksiä Suomeen. Myös Kansainvälinen Ringetteliitto (IRF) perustettiin Suomessa. IRF:n ensimmäinen puheenjohtaja oli Betty Shields (1986-1990) ja hänen seuraajansa oli Antti Simola (1990-1994).

Suomen Ringetteliitosta Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliiton alaiseksi

Suomen Ringetteliitto Ry lopetti toimintansa vuonna 2014 ja ringeten toiminta siirrettiin Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto Ry:n alaisuuteen. Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto hallinnoi ja järjestää kaikki Suomen sisäiset ringettetapahtumat sekä hoitaa kaikkia maanlaajuisia ringetteen liittyviä asioita. Liiton toiminnanjohtaja on Salla Mäkelä, kilpailupäällikköinä toimivat Päivi Reiman ja Janne Borgström, valmennus- ja koulutuspäällikkö (Tie huipulle -ohjelmasta) on Matti Virtanen. Seuran kehittäjänä toimii Merja Markkanen ja viestintäpäällikkö on Jesse Pyykkö.

Liiton alaisena on myös ringeten lajiryhmä. Lajiryhmään kuuluvat Katriina Keskitalo, Laura Kontto, Marja Salnium, Annamari Tuokko ja Timo Himberg. Lajiryhmän tehtävänä on muun muassa edistää ringeten toimintaa kaikenikäisten suomalaisten keskuudessa niin kilpailu- kuin harrastetasolla liiton strategian ja vision mukaisesti, ja laajentaa lajituntemusta myös ulkomailla. Lajiryhmä ohjaa, edistää, seuraa ja arvioi lajin kehitystä Suomessa ja järjestää lajin seurakokoukset. Ryhmä myös päättää lajin vuosittaisen kilpailutoiminnan aluejaosta ja kalenterista sekä valmistelee peli-, kilpailu- ja rangaistussäännöt, jotka sitten arvioidaan ja hyväksytään liittohallituksen toimesta.

Ringetteä pelataan tällä hetkellä Suomessa noin 50 suorassa, joissa pelaajia on aina kuusivuotiaista aikuispelaajiin. Pelaamisen voi aloittaa jo kuusivuotiaana ringettekoulussa, jossa opitaan ensiksi luistelemaan ja pelaamiseen tutustutaan leikkien avulla.

Tähtipelaajat

Suomen ringetessä on monia tähtipelaajia. Tähtipelaajat ovat pelaajia, jotka ovat osoittaneet erityistä menestystä pelissä. Tämänhetkiset tähtipelaajat ovat Petra Ojaranta, Anne Pohjola, Salla Kyhälä, Marjukka Virta, Katja Kortesoja sekä AnnaVanhatalo.

Suomen ringeten tähtipelaaja, Petra Ojaranta on ainoa pelaaja, joka on ollut mukana jopa viidessä ringeten maailmanmestaruustaistelussa, joista Suomi on vienyt kotiin kultaa. Petralle myönnettiin tästä hyvästä Ringetteliiton kultainen maila. Palkinto myönnettiin vuoden 2011 Tähdistö-tapahtumassa. Kunnianosoitus ei tullut aiheetta, sillä Petra laukaisi muun muassa vuoden 2010 MM-kisojen viimeisen maalin viimeisellä minuutilla.

Anna Vanhatalo on pelannut suuren osan urastaan Kanadassa Kanadan kansallisliigassa, Montrealissa. Vanhatalo on voittanut yhden kultamitalin (vuonna 2004) Ringeten MM-kisoissa.