Frisbeegolf

Frisbeegolf (discgolf) on Yhdysvalloista ympäri maailmaan levinnyt urheilulaji. Säännöiltään ja etiketiltään frisbeegolf muistuttaa hyvin paljon “normaalia” golfia, jossa peliväline on tarkoitus saada maalikoriin, mahdollisimman vähillä heitoilla. Myös golfista tutut termit, kuten “bogey”, “birdie”, “out of bounds” jne. Ovat frisbeegolfissa käytössä.

Maalikorit ovat n. 60cm halkaisijaltaan olevia kohteita, joissa on ketjut ottamassa kiekkoja kiinni. Väylien pituudet vaihtelevat suuresti, mutta ovat keskimääräisesti n. 70-200m pitkiä. Pelaajan tehtävänä on heittää avausheittonsa “tiiltä” ja heittää tarvittaessa niin monta kertaa, että kiekko putoaa maalikoriin.

Lajin levinneisyys Suomessa

Laji on levinnyt Suomeen räjähdysmäisesti viime vuosina ja tällä hetkellä pelaajia on arviolta n. 100 000. Suurin kiitos tälle kuuluu alan suurimman kiekkovalmistajan CEO:lle, Jussi Meresmaalle. Meresmaa on Discmanian toimitusjohtaja, joka on ylivoimaisesti maailman kahden suurimman kiekkovalmistajan kastissa. Meresmaan johdolla Suomeen ollaan rakentamassa vuonna 2019 ennätysmäärä ratoja, eteläisestä Helsingistä, aina pohjoisimpiin luonnonmaisemiin asti. Suomessa on myös kisailtu lähes vuosittain maailman suurimpia Major-turnauksia, kuten vaikkapa European Open Nokialla (radalla “The Beast”). European Open houkuttelee vuosittain lajin suurimmat pelaajat Suomeen ja myös yleisö on löytänyt hienosti tiensä paikalle näihin tapahtumiin. Esimerkiksi vuoden 2017 European Openissa Nokialla, jännittävää loppuhuipennusta pelaajien ympärillä oli todistamassa arviolta n. 3000 silmäparia. Ratoja Suomessa on yli 600 kappaletta, joka on ylivoimaisesti eniten koko maailmassa, asukaslukuun suhteutettuna.

Frisbeegolfin jättiläiset

Vaikka nykypäivänä onkin jo kymmeniä eri kiekkovalmistajia, vain 2 näistä on sementoinut paikkansa eliitissä. Innova & Discmania ovat lajinsa kaksi suurinta, jotka valmistavat kaikkea frisbeegolfiin liittyen. Parhaiten he ovat toki tunnettuja valmistamistaan kiekoista, jota maailman huippuammattilaiset tällä hetkellä käyttävät. Vaikka kyseessä on kaksi erillistä yritystä, heidän kiekkonsa valmistetaan samalla tehtaalla, Innovan omistamalla Rancho Cucamongalla, Kaliforniassa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että yritysten välillä on herrasmiessopimus, jossa sponsoroidut pelaajat saavat edustamastaan merkistä huolimatta, pelata kummankin brändin kiekoilla. Tunnetuimpia Innovan pelaajia ovat mm. 4-kertainen maailmanmestari ja yksi lajin elävistä legendoista, Paul McBeth, sekä USDGC (United States Discgolf Championship) mestari Nate Sexton. Discmanian puolelta löytyy myös pituusennätyksen haltija, nuori saksalainen Simon Lizotte, sekä yksi maailman lupaavimmista nuorista pelaajista, Eagle McMahon.

Frisbeegolf vedonlyönnin kohteina

Vaikka laji onkin kasvanut viime vuosikymmenet räjähdyksenomaisesti, yksikään vedonlyöntiyritys ei tiettävästi ole koskaan tarjonnut kohteita tästä lajista. Onkin siis vain ajan kysymys, koska myös urheiluvedonlyönnistä nauttivat pelaajat pääsevät lyömään hieman extra-jännitystä peliin, katsoessaan rakastamaansa lajia. Laji on kuitenkin helposti seurattava, sekä seuraa lähes identtisesti normaalin golfin sääntöjä, joten tämän luulisi olevan myös kertoimienlaskijoille suhteellisen helppoa toteuttaa. Esimerkiksi slottinetti.comsivustolta näet kymmeniä täysin uusia vedonlyöntiyrityksiä, jotka jo nyt tarjoavat eksoottisiakin lajeja pelikohteikseen, eikä olisi siis ihme, mikäli myös frisbeegolf löytyisi tältä listalta, ennemmin tai myöhemmin.

Tulevaisuus

Tällä hetkellä lajin palkintosummat pyörivät n. 2000-10000e välillä, joten ei voida kovin rahakkaasta lajista vielä puhua. Pelaajat elävät ja hengittävät lähinnä sponsoritulojen kautta, ja vain ainoastaan 1% maailmasta pääsee tekemään tätä kokopäivätyökseen. Tähän on onneksi tulossa helpostusta, sillä lajin ulkopuolella toimivat brändit kuten Adidas, on jo viime vuosina osoittanut kiinnostustaan lajia kohtaan. Tästä kielii mm. useat sponsorisopimukset, sekä suunnitteilla oleva jalkinemallisto, kohdistettu pelkästään frisbeegolfin pelaajille.

Vaikka tuskin näemme vielä kymmeniin vuosiin golfin tapaisia miljoonasummia lajin parissa, tulee frisbeegolfinkin palkintosummat vielä kasvamaan vuosien varrella. Discgolfin ystäville on siis vääjäämättä upeat ajat edessä ja jäämme jännityksellä odottamaan lajin todellista läpimurtoa, huippu-urheilun kärkeen.